Opinie De aanpak van het woningtekort is niet goed, vindt het VVD-Statenlid Karima Bouchtaoui. Zij wil af van het taboe op bouwen in het groen.
ad.nl
Karima Bouchtaoui
Dat er een gigantisch huizentekort is, valt niet te ontkennen. Bijna dagelijks horen we dat het twee voor twaalf is met de woningnood. De cijfers liegen er niet om. Volgens het rapport Staat van de Woningmarkt 2020 telt ons land in 2035 18,8 miljoen inwoners. Tussen 2020 en 2030 komen we in totaal 845.000 woningen tekort. Als woordvoerder Wonen namens de VVD in de provincie Zuid-Holland zie ik dagelijks dat mensen klem zitten. Een geschikte koopwoning is onbetaalbaar of men wacht jaren op een huurwoning. Huisje, boompje, beestje is niet meer vanzelfsprekend. Waar en wat we gaan bouwen is de grote vraag. We kunnen dit probleem niet meer oplossen binnen onze steden en dorpen. Het is de hoogste tijd voor bouwen buiten stad en dorp.
We moeten verkennen of er aan de rand van bestaande bebouwing ruimte is voor uitbreiding
De huidige oplossing van binnenstedelijk bouwen heeft goede redenen. Gemeenten en provincie zien de belangrijke verbinding tussen wonen en vervoer. Leegstaande kantoren, winkels en ongebruikte terreinen zijn reeds ingezet voor woningbouw, maar in mijn provincie zie ik dat louter binnenstedelijk bouwen niet zorgt voor het aantal woningen dat we nodig hebben. Van diverse gemeenten ontvang ik noodsignalen dat binnenstedelijk bouwen zijn maximum heeft bereikt. Dit brengt ons bij de discussie of we buiten willen bouwen. In Zuid-Holland is het Groene Hart een van de plekken waar we niet bouwen. Daarom moeten we durven verkennen of er aan de rand van bestaande bebouwing ruimte is voor uitbreiding.
Groene randen
Het bebouwen van de randen kan goed samen met het behouden van het groene landschap. We hebben met de Covid-19-maatregelen dag in, dag uit ervaren hoe belangrijk een gezonde en duurzame leefomgeving is voor ons. Thuiswerken wordt steeds meer normaal. In ons woongebied is voldoende groen daarom belangrijk. Dit betekent dat we het groen tussen dorpen en steden moeten koesteren. Tegelijkertijd moeten we accepteren dat niet alles binnenstedelijk bebouwd kan worden. Groen bouwen aan de randen van onze steden en dorpen is de enige mogelijkheid om de woningen te bouwen die we nodig hebben.
Het bebouwen van de randen kan goed samen met het behouden van het groene landschap
De overheid bouwt zelf geen woningen. Wij moeten als provinciebestuur de kansen creëren, zodat de juiste woning op de juiste plek gebouwd kan worden. De tijd van praten en wijzen naar elkaar is voorbij.
De vraag naar huizen voor Zuid-Hollandse gezinnen met een tuin, boompje en beestje groeit. Het antwoord kunnen we alleen realiseren als we de discussie over bouwen aan de randen van stad of dorp aandurven. Het groene heilige huisje moet een echt huis worden. In gras kun je niet wonen.