De door Grondzaken Nederland aangeboden percelen hebben allen in principe als huidige bestemming “cultuurgrond”. Dit kan grasland, agrarische grond, landbouwgrond of een andere benaming zijn. Maar in de basis lopen of liepen er recent nog koeien overheen of verbouwd of verbouwde de boer hier kortgeleden nog gewassen op.
Grondzaken Nederland koopt haar percelen via de tussenkomst van rentmeesters. Rentmeesters hebben onder meer de opdracht om te zoeken naar percelen die een potentiële kans hebben om toekomstig van bestemming te wijzigen naar een hogere bestemming. Van landbouwgrond naar bijvoorbeeld bedrijventerrein of woningbouw. Zo’n hogere bestemming betekend ook een hogere waarde.
De verkoopprijs is opgebouwd uit de agrarische waarde (dit is de waarde conform de huidige bestemming) vermeerderd met een opslag voor de verkopende boer. De boer weet namelijk ook dat zijn perceel potentie heeft. Daarnaast moet de rentmeester voor zijn werkzaamheden worden betaald. Vaak koopt de rentmeester zelf of middels een vennootschap het perceel aan en verkoopt deze aansluitend door aan Grondzaken Nederland.
Grondzaken Nederland maakt aansluitend kosten voor o.a. het bodemonderzoek. Daarnaast moet Grondzaken Nederland bij een verkooprealisatie de bemiddelaar betalen en ook haar eigen kosten financieren. Uiteindelijk wil Grondzaken Nederland zelf ook nog wat winst overhouden.
Om voorgaande financiële posten te kunnen dekken en een marge voor zichzelf over te houden, hanteert Grondzaken Nederland een verkoopprijs die zo’n 3,0 keer de inkoopprijs (inclusief direct aan het perceel gerelateerde kosten) bedraagt.